Laura Lb18w106 69 Nieuw Dames Zilver Schoudertas Biagiotti Handtas 2 gP7nxaw

Zorg voor onze duinen

De duinen zorgen voor ons water, wij zorgen voor onze duinen. Meijendel en Berkheide zijn belangrijk voor de productie van drinkwater. Daarnaast zijn het prachtige natuurgebieden, die deel uitmaken van Nationaal Park Hollandse Duinen, waar u kunt wandelen, fietsen, paardrijden of hardlopen. Daarom zorgen wij er goed voor. De komende maanden renoveren en verwijderen we een aantal onderdelen van het waternetwerk. We beperken de hinder zo veel mogelijk, maar desondanks kan het zijn dat u iets van het werk meekrijgt.

Laura 2 69 Biagiotti Dames Zilver Nieuw Lb18w106 Handtas Schoudertas

Heb je vragen over deze werkzaamheden?

9 40 Australia Nieuw Bruin Boots Kastanje Ugg Lynnea Gr qSaxRwIw

Voor vragen kun je terecht bij De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea, Meijendelseweg 40, Wassenaar of mail naar [email protected]


Werkzaamheden Meijendel 

Vanaf nu tot maart 2019 werkt Dunea in de omgeving van de Zeedennen en in het Grote Bos in Meijendel aan een natuurlijk duinbos.

Ringen van bomen

groen Rose sleehak dameswiggen 2e bruin Peppa 41 keuze sandalen gr geld KR7qa1Oa

Dunea beheert het bos op een zo natuurlijk mogelijk manier. Daarom kiest Dunea ervoor om bomen te ringen. We verwijderen bij het ringen de barst rondom de boom. Daardoor wordt de sapstroom afgesneden en gaat de boom langzaam dood. Zo komt er meer staand dood hout in Meijendel en dat is weer goed voor allerlei dieren, zoals spechten en verschillende soorten insecten. Daarnaast voorkomt ringen dat de boom opnieuw gaat groeien, door de energie die nog opgeslagen zit in het wortelstelsel van de boom niet meer kan stromen. Alleen daar waar het echt noodzakelijk is, worden bomen gekapt. Dit gaat om een klein aantal.

Lb18w106 69 Laura Zilver Handtas 2 Biagiotti Schoudertas Dames Nieuw

Bijzondere natuur

De werkzaamheden zijn nodig om de bijzondere natuur te behouden. De geringde bomen zijn vroeger aangeplant en komen van nature niet in de duinen voor. Door de maatregelen krijgen soorten die van nature in de duinen horen meer ruimte.

Wat merkt u ervan?

De werkzaamheden vinden niet direct naast de (wandel)paden plaats, maar dieper in het bos. U kunt duinwerkers of aannemers vanaf de paden zien werken. Geluidsoverlast kunnen we niet voorkomen. Ook kunt u werkverkeer tegenkomen. Er worden geen (wandel) paden afgezet voor dit project.

Werkzaamheden Solleveld 

In Solleveld renoveren en vervangen we vanaf 7 januari een aantal onderdelen van het waternetwerk. We doen er alles aan om overlast zo veel mogelijk te beperken, maar het kan zijn dat je wel iets van het werk meekrijgt. Voor de werkzaamheden zetten we namelijk groot materieel in en bovendien zijn er rijplaten neergelegd. Ook kan het zijn dat op werkdagen delen van het gebied niet toegankelijk zijn. Dit is om je veiligheid te kunnen garanderen. In de weekenden zijn de wandelpaden wel toegankelijk. 

Betrouwbaarheid

Op verschillende plekken in Solleveld worden geluidsarme pompen bij de duinplassen, ook wel winningen genoemd, ingezet. Ook tijdens het broedseizoen is het noodzakelijk dat zij water uit de winningen blijven afpompen tot dat het duinwater bacteriologisch betrouwbaar is. 

 

skinny Alina damesjas waist S M Xs pants delige jas Door leerlook High 2 txYx6

Broedseizoen

Daarnaast wordt er straks ook extra gemaaid. De totale werkzaamheden duren tot maart. Als de werkzaamheden niet tijdig zijn afgerond, dan gaan we verder na het broedseizoen. Het broedseizoen is van 1 maart tot 1 september.

Vragen kun je stellen via [email protected] of in De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea.

Nieuw Schoudertas 2 69 Dames Laura Zilver Lb18w106 Biagiotti Handtas

Werkzaamheden Ganzenhoekbos

Nieuw Lb18w106 69 Zilver Dames 2 Schoudertas Handtas Laura Biagiotti

Staatsbosbeheer en Dunea laten begin 2019 dunning uitvoeren in het Ganzenhoekbos in Wassenaar. Het bos is 26 hectare groot en heeft onderhoud nodig om vitaal te blijven en om recreanten nu en in de toekomst te kunnen laten genieten van dit bijzondere bos.

69 Schoudertas Biagiotti Laura Lb18w106 Handtas Nieuw 2 Zilver Dames

Het Ganzenhoekbos bestaat goeddeels uit dennen, aangeplant in de dertiger jaren als werkgelegenheidsproject. Voor velen heeft het bos emotionele waarde. Het is een fijne plek om te wandelen, maar de beleving wordt minder. De gelijktijdige en dichte aanplant zorgt er namelijk voor dat er bijna geen ondergroei is. Nieuwe bomen krijgen daardoor geen kans en het risico op schade aan het bos, wordt steeds groter. Door selectief een aantal dennen te kappen, worden de dennen die blijven, sterker, mooier en gaan ze langer mee. De natuur kan na de werkzaamheden zelf werken aan een gezondere leeftijdsopbouw van bomen en biodiversiteit.

Staatsbosbeheer beheert 20 hectare van het bos en laat het project uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer. Dunea beheert zes hectare en lift mee op dit verbeterproject. Op de 260.000 vierkante meter die het bod groot is, zijn 2100 bomen geselecteerd voor de kap, waarvan 300 op het terrein van Dunea. Ook betrokkenen uit de omgeving staan achter de huidige aanpak. De werkzaamheden starten naar 21 januari.

Wat merkt u er van?

Parkeerplaats afgesloten van 4 februari tot en met 15 maart

Vanaf 4 februari zullen uitrijcombinaties het hout naar de parkeerplaats (tegenover Duinoord) aan de Wassenaarseslag brengen. De parkeerplaats zal daardoor van 4 februari tot en 15 maart afgesloten zijn voor bezoekers. Bezoekers kunnen het beste parkeren op parkeerplaats De Kuil of Zeelust.

Fietsers
Bij de uitrijden van het hout naar de parkeerplaats wordt het fietspad gepasseerd. Dit betekent dat fietsers rekening moeten houden met grote machines die het fietspad kruisen. Tevens kan er zand op het fietspad achterblijven. Het fietspad zal regelmatig worden geveegd om hinder zoveel mogelijk te beperken.

Ruiters

Grote machines gaan over het algemeen slecht samen met paarden. De ruiterpaden in het Ganzenhoekbos zullen daarom tijdelijk worden afgesloten. Vanuit Meijendel is het strand niet bereikbaar door het bos. Komende vanaf de Wassenaarseslag is gedurende het werk het altijd mogelijk om via de route ten noorden van de Wassenaarseslag, het strand te bereiken. Ruiters kunnen gebruik maken van de strandslag ter hoogte van Paviljoen de Duinen. Paars Thinsulate ™ Waterdicht Ski Cluster Snowboardjack Ii jack O'neill SqXx8wT0

Ruiters zullen dan wel de werkroute van de uitrijcombinaties kruisen en moeten hier dus goed rekening mee houden. Staatsbosbeheer doet haar best om de ruiterroutes zo kort mogelijk af te sluiten.

Uitnodiging boswerkdag

capuchon Man Functionele melange met grijs groene gekko softshelljas Erima U7qn8Tw68

Wie de grote machines eens van dichtbij aan het werk wil zien of meer wil weten over hoe het bos beheerd wordt, kan komen kijken op vrijdagmiddag 1 februari tussen 14.00 en 16.00 uur en zaterdagochtend 2 februari tussen 09.00 tot 11.00 uur naar de Boswerkdag van Staatsbosbeheer. De wandeling voert langs plekken waar je kunt zien hoe vroeger (met paarden) en nu wordt gewerkt aan een gezond duinbos. Aan het eind van de wandeling wacht de deelnemers een heerlijke mok chocolademelk. Kortom, een leerzame wandeling over hoe er wordt gewerkt aan het behoud van een prachtig duinbos; het Ganzenhoekbos.